Innhold

Nes kommunale vannverk, Årnes vannverk og Blaker vannverk innfører vanningsrestriksjoner i Nes kommune

For å sikre nødvendig beredskap ved evt. brannutrykninger, og nok vanntrykk til alle, innføres det herved vanningsrestriksjoner for alle abonnenter fra og med i dag 2. juni.

For at hageeiere skal ha mulighet til å holde liv i blomster og prydbusker gis det tillatelse til å vanne manuelt med slange påsatt spylemunnstykke. Gressplener tåler normalt tørke, og vannverkene kan ikke prioritere omfattende plenvanning i tørre perioder.

Vanning med spreder, svetteslange, dryppvanningsanlegg eller åpen slange er ikke tillatt.

Det er heller ikke tillatt å fylle bassenger av forskjellige slag med åpen slange. Fylling med spylemunnstykke vil ta noe lengre tid, men sikrer samtidig at alle naboer beholder et godt vanntrykk.

Vanning med håndholdt slange påsatt spylemunnstykke er tillatt

Vi ønsker dere gode sommerdager videre – med fornuftig vannbruk.

Vanningsrestriksjonene gjelder inntil annen beskjed gis.

Har du spørsmål, ta kontakt med ditt vannverk: 

Nes kommunale vannverk: 924 98 048
Årnes vannverk    63 90 90 80
Blaker vannverk: 909 69 168

 

Hva innebærer vannrestriksjonene?

  • Forbud mot vanning med spreder
  • Forbud mot bruk av åpen slange
  • Forbud mot bruk av svetteslange/dryppvanningsanlegg

 

Nyttig å vite om vannforbruk

Gjennomsnittlig bruker vi i Norge 138 liter vann pr. person pr. døgn. Dette går med til egen hygiene, mat/drikke, klesvask og alt annet forbruk.

Eksempel på vannforbruk ved bruk av vannspreder

En familie på 4 bruker i gjennomsnitt ca. 500-600 liter vann pr døgn. Dersom du har en hagespreder med normalt trykk i 3-4 timer tilsvarer dette et minimum vannforbruk på 2500 – 3000 liter, altså like mye vann som 30 personer bruker på et døgn.

Om vi lar sprederen stå på et helt døgn, så har denne ene vannsprederen brukt like mye vann som 240 personer på tilsvarende tid.

Om vi leker litt videre med tallene, så ser vi da at 10 vannspredere som alle står på døgnet rundt bruker en vannmengde som tilsvarer 2400 personer - dvs. at vi pr. 10 vannspredere får et økt daglig forbruk som tilsvarer hele forbruket på f.eks. Aulifeltet.

Dette er noe av grunnen til at det er nesten umulig å dimensjonere et vannverk for å kunne takle en utstrakt bruk av vannspredere i en varmeperiode.

 

 


Publisert: 12.06.2020 18:00:00
Sist endret: 08.07.2020 12:43